סופר-פוד, או בשמם העברי "מזונות על", זכו לבולטות ניכרת בתקופה האחרונה. האם זה תרגיל שיווקי או שהם באמת מועילים לנו?
מהם היתרונות שהם מגלמים בתוכם וכיצד ניתן לצרוך אותם ביעילות?
בעוד שאין הגדרה מדעית רשמית ל"מזונות על" נהוג להתייחס אליהם כמקורות המרוכזים ברכיבי תזונה בריאים כמו גם בעלי רמות גבוהות של ויטמינים ומינרלים נחוצים או מקור של נוגדי חמצון המגנים על גופנו מפני נזק לתאים ומסייע במניעת מחלות. צריך להבין שמדובר בעיקר בגימיק שיווקי עבור מזונות אקזוטיים, כאשר ניתן למצוא איכויות דומות במזונות זמינים ושגרתיים אחרים.
אסאי- פרי סגלגל שמגיע אלינו מאזורי האמזונס שבדרום אמריקה ידוע כבעל כמויות נדיבות של נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים, סידן וויטמין A. ניתן למצוא אותו בסופרים כממרח קפוא ואפשר לשלב אותו עם יוגורט או כחלק משייק פירות.
ספירולינה- זוהרה של אצה זו עלה כבר בשנות ה-80 כשגילו שנאס"א עושים בה שימוש כמזון עבור אסטרונאוטים. היא מכילה כמות גדולה של חלבון, וויטמיני B ומינרלים שונים. ניתן לקנות אותה כטבלייה, אבקה יבשה או מוקפאת. מומלץ לשלבה במשקאות שונים או ממרחים כמו פסטו.
גוג'י ברי- שיח זה קיים כבר אלפי שנים ותזכורות אודות יתרונותיו הבריאותיים מתועדים בספרי מרפאים סינים וטיבטים עתיקים. הפרי מכיל כמויות גדולות של סיבים המסייעים לתחושת השובע וזאקסנטין, אנטיאוקסידנט הידוע כחיוני לבריאות העיניים. את הפרי ניתן לאכול יחד עם אגוזים כחלק מארוחת ביניים מאוזנת או פשוט לשים כמה בתוך כוס תה.
זרעי צ'יה- דגן נטול גלוטן, שהיה מצרך אנונימי עד השנים האחרונות. זרעים אלו עתירים בחלבון, אומגה 3, נוגדי חמצון ופלבנואידים כמו גם מגוון עשיר של ויטמינים ומינרלים. טעמו כמעט אינו מורגש וניתן לשלבו כמעט עם כל דבר. יש לקחת בחשבון שכאשר מושרה בנוזל מרקמו הופך לג'ל.
חשוב לקחת בחשבון שאנחנו לא מגיעים למזונות העל כשהם טריים. מזונות אלו לרוב מיובאים ממדינות רחוקות ועוברים תהליכים שונים (הקפאה, ייבוש והפשרה) שעשויים להשפיע על מידת הזמינות והנוכחות של הוויטמינים השונים.
המפתח להרגיש ולהיראות טוב, תוך שמירה על הבריאות שלנו, טמון באכילה מגוונת של מזון טרי, בבישול ביתי ובהנאה מהאכילה.